Πώς Να Παίζεις Τα "Κατεβασμένα" Στην Τηλεόραση (
αναδημοσίευση)
To WD TV HD κοστίζει 100 ευρώ και παίζει τα πάντα. Το αγοράσαμε, το δοκιμάσαμε.
WD HD TV
To πρόβλημά μου ήταν το εξής: Ήθελα να βλέπω τις τηλεοπτικές σειρές που κατεβάζω από το Ίντερνετ στην τηλεόρασή μου, στο σαλόνι, με αγγλικούς υπότιτλους. Η λύση που είχα: Ένα DVD player που παίζει divx αρχεία και αγγλικούς υπότιτλους. Κάθε φορά που μάζευα επεισόδια, τα έκαιγα σε ένα DVDάκι και τα έβλεπα. Αυτή η λύση δεν ήταν ιδανική.
Αφ' ενός το DVD δεν παίζει τα μεγάλα HD αρχεία .mkv, που είναι αρκετά διαδεδομένα, και που δείχνουν και θαυμάσια στην τηλεόρασή μου. Αφ' ετέρου, βαριέμαι να καίω συνέχεια DVDάκια. Τι θέλω: Ένα μηχανάκι που να συνδέεται στον ενισχυτή και να παίζει όλα μου τα media.
Δοκιμάζω λοιπόν τις τελευταίες μέρες ένα απίθανο μηχανάκι της Western Digital, αυτής με τους σκληρούς δίσκους, ονόματι WD HD TV, το οποίο κάνει την εξής δουλειά: Του κολλάς έναν (ή δύο) σκληρούς δίσκους ή USB στικάκια, και παίζει ό,τι βίντεο/φωτογραφία/τραγούδι έχεις μέσα. Παίζει και mkv (ματρόσκες, για τους φίλους), και βίντεο ανάλυσης μέχρι και 1080p, και υπότιτλους. Και είναι απίθανα μικρό, μαύρο και γυαλιστερό.
Το κόλλησα με HDMI στον ενισχυτή, του έβαλα και ένα φλασάκι 8GB φορτωμένο με φρέσκα επεισόδια Dexter, The Office, CSI και τα τοιαύτα, πήρα το μικροσκοπικό (κωμικά απειροελάχιστο) τηλεκοντρόλ, και το άναψα. To interface του είναι απλό και γρήγορο, θυμίζει λίγο PS3 στη μορφή. Επιλέγεις τα αρχεία που θέλεις να παίξεις, και η αναπαραγωγή αρχίζει άμεσα. Η εικόνα σε 720p που δοκίμασα ήταν θαυμάσια, και στα απλά .avi και (κυρίως) στα .mkv. Αλλά δεν έπαιρνε τους υπότιτλους. Με τίποτα. Και λίγο αργότερα, το τηλεκοντρόλ άρχισε να αρνείται να επικοινωνήσει με το μηχάνημα από απόσταση μεγάλυτερη των 5 εκατοστών. Μια χαρά.
Σιγά σιγά όλα λύθηκαν, βέβαια: Τους srt υπότιτλους (μόνο τέτοιους αναγνωρίζει) πρέπει να τους μετατρέψεις σε κωδικοποίηση UTF-8, και να σβήσεις τυχόν font definitions που υπάρχουν μες στο κείμενο για να παίξουν. Το δε τηλεκοντρόλ παθαίνει το μοιραίο κοκομπλόκο λόγω του πανίσχυρου τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Ομολογουμένως στο ιδανικό μου σενάριο δεν θα 'πρεπε να είναι τόσο περίπλοκο να κάνεις τη δουλειά σου, αλλά τουλάχιστον τώρα που όλα λύθηκαν μπορώ να του κολλήσω τον 750GB εξωτερικό σκληρό δίσκο με όλα μου τα media (και να πηγαινοφέρνω και το φλασάκι για τα επείγοντα) και να τα έχω όλα σε ένα σημείο. Δεν θα χρειαστεί να ξανασηκωθώ απ' τον καναπέ.
Πού το βρίσκεις: Σε διάφορα online shops όπως το pixmania ή το e-shop. Επειδή φεύγει σαν ζεστά ψωμάκια, θέλει και λίγη κωλοφαρδία για να το βρεις in stock. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το βρήκαν ακόμα και σε Πλαίσιο -αν και ποτέ δεν εμφανίστηκε στο site. Κοστίζει γύρω στα 100 ευρώ.
Εναλλακτικές: Μηχανάκια όπως το Egreat και το Popcornhour που κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά (ανάλογα με τη μορφή) έχουν και ασύρματη δικτύωση και αποθηκευτικό χώρο. Κοστίζουν παραπάνω, όμως, και πρέπει να τα παραγγείλεις απ' έξω. Ακόμα: Το Xbox εύκολα μετατρέπεται σε Media Center, επικοινωνεί με το PC σου και παίζει τα βίντεό σου και τη μουσική σου. Αλλά δεν παίζει εύκολα εξωτικά formats όπως divx και mkv, ή υπότιτλους.